Naravni drevesni sirup je v 80. letih pripravila skupina švicarskih zdravnikov, specialistov iz področja naravne medicine, zdravilnih rastlin ter Ajurvedske in zahodne medicine. Sirup so razvili za potrebe limonine prečiščevalne diete, ki jo je razvil naravni zdravilec Stanley Burroughs.
Postenje ob uživanju napitka iz sirupa je bilo lažje in je dajalo boljše rezultate. Sprva so za prečiščevalno dieto uporabljali le javorjev sirup, vendar ni zagotavljal vseh mineralov, pomembnih med izvajanjem posta. Plod pet letne raziskave in tisočerih testov je mešanica sirupa iz kanadskega javorja in sirupa petih različnih južnovzhodnih azijskih palm.
Madal-Bal-naravni-drevesni-sirup-limonina-prečiščevalna-dieta-javor-palma

Kako je  sirup narejen ?

Naravni drevesni sirup Madal Bal je narejen z mešanjem posebnih sokov izbranih sort kanadskega javorja in azijskih palm, ki se skrbno pridobivajo na trajnostno vzdrževanih področjih.
Iz sirupa kanadskega javorja in drevesnih sokovov palm po posebnem receptu proizvajajo Naravni drevesni sirup MADAL BAL in ga prodajajo po celem svetu. Palmin in javorjev sirup sta povsem naravni sladili, kajti drevesa rastejo v naravi, brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil ali drugih metod pospešene pridelave.
Med mnogimi vrstami javora jih je le nekaj, ki vsebujejo sok, v koncentrirani obliki poznan kot javorjev sirup. Zato je mednarodni inštitut za javorjev sirup (IMSI – The International Maple Syrup Institute) uvedel 3 stopenjsko klasifikacijo za zagotavljanje večje transparentnosti v industriji javorjevih sirupov.  Za lažje razlikovanje kvalitete, okusa in barve javorjev sirupe razvrščamo v 3 klasifikacijske razrede: A, B in C.
Sirupe, ki jih uvrščamo v stopnjo so pridelani na začetku žetve, ko je soka v drevesu največ, vendar vsebuje velik sladkorja in manjšo količino mineralov. Barva sirupa je rahlo zlata z zelo blagim in nežnim okusom javorja. Uporablja se za komercialno proizvodnjo slaščic.
Sirup stopnje B se pridobiva v sredini žetve. Sirup je sladek, temnejši od stopnje A in se uporablja za gurmansko pripravo slaščic.
Sirup iz stopnje C je narejen v zadnji fazi žetve, ko je vreme toplejše. Je temno rjave barve z zapolnjenim okusom javorja z rahlo karameliziranim okusom. Je gostejši, manj sladek, a po sestavi kvalitetnejši, saj vsebuje največ mikrohranil. Količinsko ga je v primerjavi s stopnjo A in B najmanj. Sirup stopnje C ima v primerjavi s sirupom stopnje A in B visoko vsebnost mineralov, kot so kalcij, cink, mangan in železo (2 x več kot stopnja A). Vsebujejo manjšo količino fruktoze in glukoze kot svetlejši.
Madal-Bal-naravni-drevesni-sirup-limonina-prečiščevalna-dieta-javorjev-sirup

Javorjev sirup

Prvi, ki so pridelovali javorjev sirup so bili Indijanci, ki so ga uživali kot energetski napitek v času bolezni. Sirup vsebuje pomembne življenjske sestavine, potrebne za rast drevesa in predstavlja za človeka dragocen vir prehrane.
Kanadski javorjev sirup, ki ga uporabljamo, ni običajni javorjev sirup. Uporabljamo le končno letino sezone: temen sirup, ki je manj sladek in bogat z manganom in cinkom.

Palmin sirup

Madal Bal uporablja palmove sokove iz različnih palm v jugovzhodni Aziji, vključno s kokosovo, Kitul, Palmyro in Nipah palmo. Ti prispevajo močan vir kalija in kalcija.
Palmino drevo je primerno za pobiranje soka po petih letih rasti. V tem času zraste do 30 m visoko. Ob začetku cvetenja se cvetni nastavki na poseben način potolčejo, s čimer se sproži postopek izločanja encimov, ki v nekaj dneh pretvorijo škrob v enostavne sladkorje.
Madal-Bal-naravni-drevesni-sirup-limonina-prečiščevalna-dieta-palmin-sirup