sirupi-a,b,c
Med mnogimi vrstami javora jih je le nekaj, ki vsebujejo sok, v koncentrirani obliki poznan kot javorjev sirup. Zato je mednarodni inštitut za javorjev sirup (IMSI – The International Maple Syrup Institute) uvedel 3 stopenjsko klasifikacijo za zagotavljanje večje transparentnosti v industriji javorjevih sirupov.  Za lažje razlikovanje kvalitete, okusa in barve javorjev sirupe razvrščamo v 3 klasifikacijske razrede: A, B in C.
Sirupe, ki jih uvrščamo v stopnjo A so pridelani na začetku žetve, ko je soka v drevesu največ, vendar vsebuje veliko sladkorja in manjšo količino mineralov. Barva sirupa je rahlo zlata z zelo blagim in nežnim okusom javorja. Sirup stopnje B se pridobiva v sredini žetve. Sirup je sladek, temnejši od stopnje A.
Sirup iz stopnje C je narejen v zadnji fazi žetve, ko je vreme toplejše. Je temno rjave barve z zapolnjenim okusom javorja z rahlo karameliziranim okusom. Je gostejši, manj sladek, a po sestavi najkvalitetnejši, saj vsebuje največ mikrohranil. Količinsko ga je v primerjavi s stopnjo A in B najmanj. Sirup stopnje C ima v primerjavi s sirupom stopnje A in B visoko vsebnost mineralov, kot so kalcij, cink, mangan in železo (2 x več kot stopnja A). Hkrati vsebuje manjšo količino fruktoze in glukoze kot sirup A in B stopnje.
sirup-stopnja