NARAVNI DREVESNI SIRUP MADAL BAL
 

Javorov sirup

Med mnogimi vrstami javora jih je le nekaj (Acer Saccharum, Acer Saccarinum, Acer Rubrum in Acer Nigrum), ki vsebujejo sok, v koncentrirani obliki poznan kot javorov sirup. Prvi, ki so uporabljali javorov sok, so bili že Indijanci Severne Amerike. Sladki nektar so med prazničnimi rituali nabirali od sredine marca do sredine aprila in ga s počasnim segrevanjem ali s kristalizacijo v snegu zgostili v sirup. Za ta plemena je bil javorov sok eno od osnovnih živil. S seboj so ga jemali na daljše lovske pohode; z njim so bogatili jedi iz žit; razredčenega z vodo so uživali kot energetski napitek v času bolezni. Sok vsebuje pomembne življenjske sestavine, potrebne za rast drevesa in predstavlja za človeka dragocen vir prehrane.

Pridobivanje javorovega soka in priprava sirupa zahtevata precej izkušenj in pozornosti. Celotni postopek je sestavljen iz treh faz: zarezovanje dreves, zbiranje soka in zgoščevanje soka v sirup. Drevo javora je primerno za pridobivanje soka, ko je staro približno 40 let in visoko do 25 m. Pomembna je prava izbira mesta za zarezovanje drevja, kakor tudi število, velikost in globina zarez ter pravilna izbira časa zbiranja sladkega soka ob koncu zime. Sok izteka v posode, nameščene nekaj centimetrov pod zarezo in od koder odteka v večje zbiralnike. Sledi zgoščevanje pri nizki temperaturi, da se ohranijo vse naravne lastnosti prisotnih sladkorjev, vitaminov in mineralov. Za en liter sirupa je potrebnih od 40  –  50 litrov drevesnega soka.

Glede na čas pridobivanja javorovega sirupa, razdelimo sirup na stopnjo A, B ali C.

Sirup stopnje A se pridobiva v začetku žetve, ko je soka v drevesu največ, vendar vsebuje veliko sladkorja in manjšo količino mineralov. Javorov sirup stopnje A ima svetlo rjavo barvo in se uporablja za komercialno proizvodnjo slaščic.

Sirup stopnje B se pridobiva v sredini žetve. Sirup je sladek, temnejši od stopnje A in se uporablja za gurmansko pripravo slaščic. ,

Sirup stopnje C se pridobiva v zadnji fazi žetve. Je gostejši, manj sladek, a po sestavi kvalitetnejši, količinsko pa ga je v primerjavi s stopnjo A in B najmanj. Sirup stopnje C ima v primerjavi s sirupom stopnje A in B visoko vsebnost mineralov, kot so kalcij, cink, mangan in železo (2 x več kot stopnja A). Barva sirupa je temno rjava. Naravni drevesni sirup MADAL BAL vsebuje le javorov sirup stopnje C.

Palmin sirup

Palma, kot ena od najstarejših rastlin, daje lokalnemu prebivalstvu široko paleto izdelkov: kokosov oreh, dateljne, palmino olje, kokosova vlakna, kokosovo mleko, kokosovo moko, palmino listje in sladki palmin sok. Poznanih je nekaj vrst palm, ki so primerne za pridobivanje soka (Arenga, Nipah, Palmyra, Kitul in Kokos). Najpomembnejše med njimi so Arenga Pinnata, Nipah Fruticans in zlasti Kokos. Palmino drevo je primerno za pobiranje soka po petih letih rasti. V tem času zraste do 30 m visoko. Ob začetku cvetenja se cvetni nastavki na poseben način potolčejo, s čimer se sproži postopek izločanja encimov, ki v nekaj dneh pretvorijo škrob v enostavne sladkorje. Po tem postopku se cvetni nastavki povežejo skupaj in zarežejo na mestih, kjer izteka sok. Sok se zbira v posebne posodice iz bambusa, ki se praznijo dvakrat dnevno. Pobiranje soka je težavno, saj morajo pobiralci plezati na visoka palmina drevesa, pobrati posodice in z njimi zopet plezati po drevesu. Palmin sok se nato s segrevanjem zgosti v sirup ali sladkorni granulat.

 

 

Hranilna vrednost sirupa MADAL BAL v 100 ml

 

Energijska vrednost 375 kcal
Beljakovine 0,7g
Ogljikovi hidrati, od tega:
   fruktoza
   glukoza
   saharoza
89g
12g
11g
54g
Maščobe 0,5g
Glikemični indeks 39

 

Proizvod ne vsebuje genetsko spremenjenih organizmov in alergenov.

 

Vsebnost mineralov

 

Hranilo v mg na 100ml % priporočenega dnevnega vnosa (PDV/RDA)
Kalij 395 18
Kalcij 239 30
Natrij 194 8
Magnezij 20 5
Vitamin C 19 24
Železo 1,6 11
Mangan 1,2 60
Cink 0,4 4
Baker 0,2 20

Možna so odstopanja glede na klimatske pogoje letine.

 


 

Mangan je esencialen mineral, ki sodeluje pri tvorbi kosti ter metabolizmu beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. V medicini se uporablja za preventivo in zdravljenje bolezni srca, pospešuje tvorbo kosti pri pacientih z osteoporozo in izboljšuje delovanje pljuč pri astmatikih.

 

Kalcij prispeva k normalnemu strjevanju krvi, sproščanju energije pri presnovi, delovanju mišic, k normalnemu prenosu živčnih impulzov in prebavnih encimov. Kalcij ima vlogo pri delitvi in specializaciji celic. Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob.

 

Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Vitamin C prispeva k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema in psihološkemu delovanju. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C pripeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in k obnovi reducirane oblike vitamina E. Vitamin C povečuje absorpcijo železa.

Baker prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva, sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, normalni obarvanosti las, prenosu železa v telesu, normalni obarvanosti kože. Baker ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema. Kalij ima vlogo pri delovanju mišic in pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.

 

 

Pakiranje

Naravni drevesni sirup MADAL BAL je pakiran v pločevinkah po 500 ml in 1.000 ml.

Hranilna vrednost

1.172 kJ, oziroma 280 kcal v 100 g.

 
 
   ProVITA | Vilharjeva 27 | 6250 Ilirska Bistrica | tel: 05 714 18 20 | fax: 05 710 11 11