Napotki za večdnevni post
 

Napotki za večdnevni post

V prvih 3 dneh postenja telo črpa zaloge hranil večinoma v obliki glikogena iz krvi in jeter. Po treh dneh telo začne z eliminiranjem toksinov in zmanjševanjem maščobnih zalog, nakopičenih v telesu. Med izkoriščanjem maščob za vir energije ne občutimo lakote, ko pa se te porabijo, nas telo z lakoto opomni, da je ponovno čas za uživanje hrane.

Med postom moramo poskrbeti za pravilno odvajanje, tudi če imamo urejeno prebavo. Uporabimo naravna odvajalna sredstva: odvajalni čaj ali zeliščne odvajalne tablete. Če smo se odločili za tablete, vzamemo zvečer pred začetkom diete dve tableti in nato vsak večer po eno, dokler traja dieta. Brez rednega čiščenja črevesja se lahko pojavi slabo počutje, saj se strupene snovi lahko resorbirajo v črevesju, namesto da bi se izločile iz telesa.

Dober indikator čiščenja telesa je barva jezika. Na začetku posta opazimo na jeziku bele obloke, ki počasi izginevajo. Ko je jezik brez oblog, rožnato obarvan, je proces čiščenja končan.

Med čiščenjem telo odstranjuje toksine skozi kožo, preko urina (temnejša barva, včasih z močnim vonjem), pljuč (slab zadah), skozi usta (nekateri imajo slab okus, ki se izboljša z uživanjem metinega čaja).

 
 
   ProVITA | Vilharjeva 27 | 6250 Ilirska Bistrica | tel: 05 714 18 20 | fax: 05 710 11 11