LIMONINA PREČIŠČEVALNA (DETOX) DIETA
 

Sprostitev za telo in dušo

Privlačen videz, dobro počutje in zdravje so visoko cenjene vrednote sodobnega sveta. Kako do teh vrednot v sodobnem načinu življenja, ki nas zavaja z obilno ponudbo in raznimi razvadami, kot so nezdravo prehranjevanje s preveč maščobami, sladkarijami, hitro pripravljeno hrano, obilnimi in nerednimi obroki, z uživanjem alkohola, premalo gibanja, ....?

Pozabili smo, da človek lahko krajši čas preživi tudi brez hrane. To nam dokazuje način življenja naših prednikov, ki so dalj časa zdržali ob naravnem postu zaradi pomanjkanja hrane. Sposobnost skladiščenja zalog, tako kot pri živalih, je bil v preteklosti nuja za obstoj. Danes imamo na voljo dovolj hrane, prevelike količine zaužitih dobrot pa se odražajo v debelosti in boleznih.

Zato omogočimo telesu, da za nekaj dni razbremeni prebavni trakt s postom in izloči iz telesa odvečne in škodljive snovi. Če je vnos toksinov večji od izločanja preko ledvic, jeter in pljuč, pride do kopičenja toksinov v telesu, kar posledično privede do slabega počutja in zdravstvenih težav. S postenjem se telo spočije, energijo, ki jo privarčuje pri prebavljanju hrane pa vloži v razstrupljanje in obnovo celic in tkiv. 

POMEMBNO:  Med postenjem ne uživamo trde hrane, vitaminskih pripravkov ali prehranskih dopolnil, saj ti zavirajo čiščenje organizma, prav tako se odpovemo kavi, alkoholu in tobačnim izdelkom. Izjema so le predpisana zdravila, ki jih moramo jemati zaradi zdravstvenih težav.

Limonina dieta ni primerna za otroke mlajše od 14 let, nosečnice in doječe matere ter bolnike, ki trpijo za kroničnimi obolenji.

V svetu je že dolgo uveljavljena limonina prečiščevalna (detox) dieta, ki jo je pred več kot 50 leti iznašel naravni zdravilec Stanley Burroughs. Gre za postenje ob pomoči napitka iz sirupa MADAL BAL, limoninega soka, ščepca pekoče paprike (kajenski poper) ter vode. Naravni drevesni sirupa Madal Bal ima visoko vsebnost mangana ter je vir kalcija,  vitamina C, bakra in kalija. Limonin sok oskrbi telo z antioksidanti in vitaminom C. Pekoča paprika pospeši delovanje izločil. Ker ima pekoča paprika dokaj močan okus, jo nekateri napitku ne dodajajo.

 

 

Limonina prečiščevalna dieta je po svetu poznana kot Lemon Detox Diet ali The Master Cleanse, nanjo pa prisegajo številne zvezdnice (http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/healthyeating/6671707/The-lemon-detox.html)

 
 
   ProVITA | Vilharjeva 27 | 6250 Ilirska Bistrica | tel: 05 714 18 20 | fax: 05 710 11 11